Loading...
Skip to Content

Energiemanagement met Loxone

Home  Diensten  Energiemanagement met Loxone

Energie vormt in iedere woning een essentieel onderwerp, vooral in deze tijden waarin een energiezuinig huis van onschatbare waarde is. Dankzij Loxone kan je energieverbruik geoptimaliseerd worden, wat resulteert in lagere energiekosten.

Energiemonitoring

Door het meten en begrijpen van je energieverbruik krijg je inzicht in het effectieve energieverbruik van je huis. Via de energiebouwstenen in de Loxone-configuratie kun je verschillende aspecten meten, zoals:

  • Import en export van netstroom
  • Opwekking door PV-systemen
  • Thuisbatterij
  • Verbruikers

Loxone vertaalt deze gegevens naar overzichtelijke grafieken en rapporten, waardoor je bewuster met je energieverbruik kunt omgaan dankzij dit duidelijke overzicht.

Zelfconsumptie

Een aanzienlijk deel van energiemanagement draait om het optimaal benutten van zelf opgewekte energie. Met de "energiemanager" kan energie intelligent worden verdeeld naar apparaten op basis van tijdstip, belasting en prioriteit.

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Overdag, wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan er wordt verbruikt, kan deze energie naar de vloerverwarming/koeling worden geleid, zodat er 's avonds geen extra verwarming nodig is.
  • De boiler kan naar een hogere temperatuur worden gebracht, waardoor er later op de dag minder verwarming nodig is.

Als er geen voorwaarden zijn om apparaten in te schakelen en er toch een overschot aan energie is, wordt dit opgeslagen in de thuisbatterij voor later gebruik. Pas als de batterij vol is, wordt de resterende energie naar het net geëxporteerd.

Piekvermogenbeheer

Door piekvermogens te vermijden, kun je eenvoudig besparen op je energierekening, en Loxone kan hierbij ook helpen. Als het systeem een grote piek in het verbruik detecteert, schakelt het niet-prioritaire verbruikers uit.

Bijvoorbeeld: wanneer je thuiskomt na het werk en je auto aan de oplader steekt, zal deze afhankelijk van de gekozen oplaadmodus een bepaald aantal kilowattuur opladen. Als je vervolgens begint te koken en het totale energieverbruik stijgt, merkt Loxone dit op en zal het tijdelijk de laadpaal en warmtepomp uitschakelen om pieken in het verbruik te voorkomen.

Conclusie

Energiemanagement is tegenwoordig een cruciale stap naar een lagere energierekening en een duurzamere toekomst. Met behulp van de genoemde hulpmiddelen hierboven kun je je energieverbruik optimaliseren, zelfopgewekte energie efficiënt gebruiken en piekvermogens zoveel mogelijk vermijden.

LAATSTE POSTS